Wat verstaan we onder verantwoord beleggen?
We beleggen het aan ons vertrouwde geld met het doel om een aantrekkelijk rendement te behalen bij aanvaardbare risico’s. Het behaalde rendement is nodig om met aanvaardbare premies de doelstelling pensioenen met inflatie te verhogen te kunnen realiseren. Hierbij streven wij naar langetermijnwaardecreatie met een gespreide portefeuille over verschillende landen, sectoren en markten. Een gezonde economie is de basis voor goede beleggingsresultaten. Dit hangt op zijn beurt af van duurzaam gebruik van grondstoffen, functionerende ecosystemen en maatschappelijke ontwikkelingen. Geldstromen en de acties van bedrijven en instellingen waarin belegd wordt hebben effect op deze zaken. Verantwoord beleggen betekent dat de belegger zich rekenschap geeft van deze effecten en binnen de mogelijkheden zelf verantwoordelijkheid neemt door uitoefenen van invloed en het meenemen van deze effecten in beleggingsbeslissingen.
Op grond van de Pensioenwet zijn we bij het bepalen van de beleggingsrisico’s verplicht rekening te houden met het milieu en klimaat, mensenrechten en sociale verhoudingen. Dit worden ook wel duurzaamheidsrisico’s of ESG risico’s genoemd. Duurzaamheidsrisico’s is ook een begrip uit de Europese verordening (SFDR) waaraan ook Pensioenfonds Hoogovens zich moet houden. Volgens deze verordening is een "duurzaamheidsrisico" een gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch, sociaal of governance gebied die, als deze zich voordoet, een negatief effect op de beleggingen kan veroorzaken. Het is daarmee te vergelijken met de risico’s genoemd in onze nationale wetgeving (de Pensioenwet).
Onze beleggingsovertuigingen zijn de basis van ons beleggingsbeleid. Over verantwoord beleggen hebben we de volgende overtuigingen:
- - Het pensioenfonds is zich ervan bewust dat eigenaarschap maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt en handelt hiernaar.
- - Maatschappelijk verantwoord beleggen moet passend zijn bij de doelstellingen van het pensioenfonds en de voorkeuren van de geledingen van het pensioenfonds.
In de vormgeving van ons verantwoord beleggingsbeleid zijn het OESO-richtsnoer voor institutionele beleggers en de leidende principes (‘Guiding Principles’) van de Verenigde Naties als leidraad gebruikt.
Waarop richten we ons?
We beleggen wereldwijd in een groot aantal ondernemingen waar zeer diverse duurzaamheidskwesties een rol spelen. Omdat we ons niet overal op kunnen richten, kiezen we duurzaamheidsthema’s op basis van belangrijkheid en de voorkeuren van onze deelnemers. We beoordelen zowel de financiële risico’s voor onze beleggingsportefeuille als de mogelijk negatieve invloed op mens en milieu. Daarnaast heeft het bestuur, in lijn met de voorkeuren van werkgever, werknemers en gepensioneerden, thematische aandachtspunten vastgesteld, te weten klimaat, gezonde leefomgeving en goede arbeidsomstandigheden.
Hoe geven we de thema’s vorm?
Als belegger gebruiken we onze invloed. We richten ons daarbij niet in eerste instantie op veranderingen van de beleggingsportefeuille, maar op veranderingen met effect in de economie zelf (real-world change) .
Wat bedoelen we met ‘real-world change’?
Als we bijvoorbeeld onze aandelen in bedrijven met een hoge CO2-uitstoot verkopen aan een andere belegger, vermindert de uitstoot van onze portefeuille op papier, maar verandert er weinig in de echte economie. Daarom richten we ons in eerste instantie op het aangaan van gesprekken met bedrijven (zogenaamde engagement) en maken we gebruik van ons stemrecht als aandeelhouder. Als dit onvoldoende verandering oplevert, kan dit ertoe leiden dat wij uiteindelijk zulke aandelen uitsluiten van de beleggingsportefeuille.
Hoe doen we dat concreet?
We brengen de belangrijkste duurzaamheidsrisico’s en hun invloed in kaart
Deze inventarisatie vergroot het bewustzijn en stelt ons in staat focus aan te brengen. Hoe groot het effect van duurzaamheidsrisico’s op ons totale rendement precies zal zijn is vooraf niet goed te bepalen. Daarvoor zijn duurzaamheidsrisico’s te divers en spelen ook factoren als tijdshorizon, veranderingen in de beleggingsmix en (toekomstige) maatschappelijke ontwikkelingen mee.
We nemen duurzaamheidskwesties mee in beleggingsbeslissingen
We beoordelen bij al onze vermogensbeheerders hoe zij ecologische, sociale en governance aspecten meenemen in hun beleggingsproces. Deze score bepaalt samen met de beoordeling van het beleggingsteam, de performance en de kosten de investeringsbeslissing om de vermogensbeheerder een deel van ons vermogen te laten beheren.
We brengen onze stem uit als aandeelhouder
Het uitoefenen van stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen is een belangrijk instrument om onze rol als verantwoordelijke belegger te vervullen en bij te dragen aan een duurzame en verantwoorde bedrijfsvoering in de bedrijven waarin wij beleggen. Meer informatie over ons stembeleid en hoe wij hebben gestemd is hier te vinden.
We gaan in gesprek met bedrijven
We zoeken de dialoog met bedrijven om hen aan te zetten tot verbeteringen op het gebied van milieu, sociale kwesties en governance te stimuleren. Dat is niet alleen goed voor mensen en milieu maar ook voor onze pensioenen want een gezonde samenlevingen economie en een goed functionerende markt zijn de basis voor goede rendementen.
Sommige bedrijven sluiten we uit
Pensioenfonds Hoogovens kent drie categorieën van uitsluitingen:
- A. Wettelijke uitsluitingen
Pensioenfonds Hoogovens belegt niet in bedrijven waar op grond van nationale wetgeving of internationale sanctiewetgeving niet in belegd mag worden (EU-sancties en bedrijven uit landen op de “black list” van FATF).
- B. Onafhankelijkheid van de sponsor
Om de onafhankelijkheid van het pensioenfonds te benadrukken en misverstanden hieromtrent te vermijden, worden proactief een aantal bedrijven buiten het beleggingsuniversum van het pensioenfonds geplaatst. Het betreft hier Tata Steel Ltd., aangevuld met enkele bedrijven die leverancier zijn van grondstoffen die essentieel zijn voor de bedrijfsvoering van Tata Steel Nederland. Jaarlijks bepaalt het bestuur welke bedrijven dit betreft.
- C. Uitsluitingen voorkomend uit het eigen MVB-beleid
Uit hoofde van ons maatschappelijk verwantwoord beleggingsbeleid hanteren we de volgende redenen voor uitsluiting:- 1) Zeer ernstige controverses
2) Thematische uitsluitingen
• Klimaatuitsluitingen: thermische kolen & teerzanden
• Tabak
• Controversiële wapens
3) Niet succesvol engagementtraject.
Meer informatie over het uitsluiten van beleggingen is te vinden in de lijst met uitgesloten ondernemingen.
We werken samen met anderen
Als pensioenfonds met een kleine uitvoeringsorganisatie kunnen we niet alles alleen doen. Daarom zoeken we de samenwerking met andere pensioenfondsen en institutionele beleggers.
We zijn ons er van bewust dat acties op het gebied van verantwoord beleggen (stemmen, engagement, uitsluitingen) op zich zelf van beperkte invloed zullen zijn. Echte veranderingen naar een duurzame samenleving kunnen slechts plaatsvinden in samenhang met een overheid die zorgt voor duidelijke regels en een gelijk speelveld voor bedrijven en met consumenten die bereid zijn hun gedrag aan te passen.
Wat doen we niet?
Het bestuur heeft, in lijn met de voorkeuren van werkgever, werknemers en gepensioneerden, vastgesteld dat vanuit de achtergrond en doelstellingen van het pensioenfonds we ons bij beleggingen primair richten op de economische langetermijnwaardecreatie.
Pensioenfonds Hoogovens belegt dus in de eerste plaats met financieel rendement als doel. Daarbij wordt, zoals eerder beschreven, wel rekening gehouden met mogelijke negatieve maatschappelijke effecten en de mogelijkheden om invloed uit te oefenen. Pensioenfonds Hoogovens heeft echter geen doelstelling met betrekking tot zogenaamde impactbeleggingen. Impactbeleggingen zijn beleggingen die als doel hebben een bepaalde maatschappelijke verandering te bevorderen.
Meer informatie over MVB vindt u in het bestuursverslag van het jaarverslag en het publieksjaarverslag.
Heeft u vragen of wilt u reageren?
Neem contact met ons op via het contactformulier.